top of page

Vogt Koyanagi Harada Disease


Vogt Koyanagi Harada

Ani görme azalması yakınması ile başvuran bu hastada üst temporal vasküler arkad boyunca saçılmış, kenarları silik, derin yerleşimli sarımsı lezyonlar ve bunlara eşlik eden seröz dekolman alanları izleniyor. Vitreusta hücre var ve vitreus bulanıklığı nedeni ile görüntüleme güç oluyor. Optik disk cup kaybolmuş, optik disk sınıları silik ve disk hafifçe kabarık izleniyor ve disk etrafında da seröz dekolman dikkati çekiyor. Buraya kadar saydığımız bulgular zaten Vogt Koyanagi Harada hastalığının veya sendromunun tipik bulguları...


Vogt Koyanagi Harada FFA

Aynı hastanın fundus florosein anjiografi incelemesinde ise seröz dekolmanın renkli resimde gördüğümüzden çok daha geniş bir alana yayıldığını optik disk de dahil hemen tüm üst yarıyı kapladığını gözlemliyoruz. Seröz dekolmanın altında koroidit odakları sızıntı yanan odaklar şeklinde kendini belli ediyor (küçük resim)

Üveomenenjit olarak da adlandırılmıştır

1892 de Hutchinson poliosis ve çift taraflı üveit

1906 da Vogt 1929 da Koyanagi çift taraflı nontravmatik kronik iridosiklit ile birlikte başağrısı, ateş disakuzi, vitiligo, poliosis ve alopesi

1926 da Harada menenjial bulgularla birlikte arka üveit ve eksudatif retina dekolmanı

1932 de Babel bunu Vogt Koyanagi Harada hastalığı olarak adlandırmıştır

20-50 yaşları arasında, kadınlarda ve pigmentli ırklarda daha sıktır, çocuklarda da görülebilir, Japonya’da tüm üveitlerin %6.8 ile 9.2 sini ABD de %1 ile 4 ünü oluşturmaktadır, Latin Amerika ülkelerinde ve özellikle Brezilya da sıktır.

Melanin pigmentine karşı aşırı duyarlılık yanıtı tespit edilmiştir. Bu pigment göz, deri, meninksler ve iç kulaktaki Corti organında yoğun olarak bulunmaktadır.Ayrıca bu dört organ embriyolojik olarak da birbirleri ile ilişkilidir. HLA-DR4, HLA-Dw15, -DRw52, -Rw53, -Bw54, -DQWa Hastalığın oluşma riskini 10 ile 20 kat arttırmaktadır.


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page