top of page

Umbrella-like fluorescein leakage / central serous chroioretinopathy


a special pattern of fluoroscein leakage in central serous chorioretinopathy
umbrella sign

Bu sitenin içeriğini oluştururken nadir görülen olgular kadar sık görülen hastalıklara ve bulgulara da yer vermemizin uygun olacağı kanaatindeyiz. Bu yazıda tipik bir santral seröz korioretinopati olgusu sunulmmaktadır.

Santral seröz korioretinopatinin anjiografik incelemesinde 3 tip florosein sızıntı patterni görülmektedir; "inkblot", "smokestack", ve "diffuse". Santral seröz korioretinopati hastalığının fundus florosein anjiografik incelemesi sırasında görülen florosein sızıntı patterni olan "umbrella-like" florosein sızıntısı santral seröz korioretinopatinin en iyi bilinen bulgulardan olmasına rağmen bu kadar tipik görünümü nadirdir. Bu hastamızda neredeyse tüm makülayı kaplayan bir seröz dekolmanın sınırları florosein ile boyanmış olarak işaretlenmiş şekilde görülüyor. Bu lezyonun ortasında foveanın hemen üzerinde yer alan bölgede bir şemsiyeye veya mantara benzeyen bir florosein sızıntı patterni izleniyor.



central serous chorioretinopathy fluoroscein angiography
hot spot

Aynı hasta, anjiografinin daha erken evreleri, bir "hotspot"tan "duman tütmesi" gibi florosein sızıntısı oluyor. Angiografinin erken dönem bulgusudur, ileri evrelerde seröz dekolman altında florosein göllendiği ve bu görünümlerin kaybolduğu izlenecek.

ความคิดเห็น

ได้รับ 0 เต็ม 5 ดาว
ยังไม่มีการให้คะแนน

ให้คะแนน
bottom of page