RPE/Bruch membranı kompleksinin üzerine çıkmış ve subretinal alanda prolifere olan neovasküler dokudur. FFA ile bu damarlar iyi tanımlanmış ve klasik neovaskülarizasyon olarak tanımlanmaktadır.
Type 2 Neovascularisation: Bu hastanın OCT incelemesinde RPE üzerinde yüksek yanıcılığı olan bir bant şeklinde koroid neovasküler membran izlenmektedir. Membran olan bölgede retina ödemli, kalınlığı artmış olarak izleniyor. Retina pigment epiteli kabalaşmış olmasına rağmen bir bütün olarak izleniyor fakat kesitte yer alan tüm bölgelerde yaygın fotoreseptör atrofisi var, isos bandı sadece nazal yarıda dar bir alanda korunmuş.
Daha çok RPE/Bruch membran kompleksinde daha az hasar olan hastalıklarda daha sık gözlenmektedir.
pathologic myopia with lacquer cracks, punctate inner choroidopathy, multifocal choroiditis and panuveitis, choroidal rupture and in entities with deposition of material above the RPE, such as RDS-related and other pattern/vitelliform macular dystrophies, Best1/Best vitelliform macular dystrophy, ABCA4/Stargardt disease, subretinal drusenoid deposits (reticular pseudodrusen), and ABCA6/pseudoxanthoma elasticum
Burada yer alan kesitlerin hepsinde RPE nin bütünlüğünü koruduğu, geniş bir membranın tüm makülayı kapladığı, seröz dekolmana ve retina içinde ödeme yol açtığı görülmektedir. Tüm kesitlerde koroid neovasküler membranın RPE üzerinde yer aldığı gözlenmektedir.Daha büyük membranlarda tedavi ile birlikte membran skarlaşmakta ve RPE nin üzerinde bir hiperreflektif bant olarak (subretinal fibrozis) kalmaktadır. Bunlarda üstteki dokuda disorganizasyon yaygındır IS/OS bandı bozulmuş, ELM kaybolmuş fotoreseptörler ve dış nükleer tabaka atrofiye olmuştur. Tip 2 damarlar anti-VEGF tedavisine oldukça duyarlıdır.
Comments