Neovasküler YBMD
1- Tip 1 neovaskülarizasyon
2- Tip 2 neovaskülarizasyon
3- Tip 3 neovaskülarizasyon
olarak 3 ayrı grupta incelenebilir
Bu sınıflamanın temeli neovaskülarizasyonun yerleşim yerine dayanmaktadır
Tip 1 neovaskülarizasyon RPE nin altında gelişen neovaskülarizasyondur, AMD de en sık görülen neovaskülarizasyondur. FFA ile bu damarlar genellikle GİZLİ CNV olarak sınıflandırılmaktadır. Bu hastanın OCT incelemesinde "confluent drusen" lerin ortasında bir adet yüksek PED izleniyor, retina kalınlığı artmış ve retina ödemli, PED in nazal tarafında seröz dekolman oluşmaya başlamış. (etek altı sıvısı değil çünkü konkav olduğu gözleniyor) PED in tavanında santralde bir adet küçük çok yüksek yansıtıcılıkta izlenen lezyonun koroid neovasküler membran olduğunu düşünüyoruz.
Önceleri FFA incelemerinde ‘‘Kaynağı belirsiz geç sızıntı, vaskülarize PED noktasal hiperfloresans ve vaskülarize RPE" terimleri ile adlandırdığımız lezyonlar büyük olasılıkla bu tip 1 neovaskülarizasyonlar idi. ICG olarak da Tip 1 patterni önceleri plak olarak tanımlanan “Late low-intensity hyperfluorescence” e karşılık gelmektedir.
Bu hastada foveanın hemen altında bir PED ve PED in altı tamamen yüksek yansıtıcılıklı bir materyal ile dolmuş, büyük olasılıkla PED in altını tamamen CNVM doldurmuş. PED in resme göre sol üst köşesinde çok yüksek yansıtıcılıkta bir nokta var, yansıtıcılığı çok yüksek olduğu için bu altında "gölgelenme" etkisi yapıyor. Bu durumda bu lezyon ya sert eksuda yada pigment birikimi olabilir ve her iki durumda da gördüğümüz lezyonun eski, kronik bir lezyon olduğunu göstermektedir. Retina kalınlığı normal, retina içini sızıntı minimal, bu durumda her ne kadar çok dramatik bir görüntüsü olsa da bunun yavaş seyirli bir lezyon olduğunu söyleyebiliriz.
Bir başka tip 1 neovaskülarizasyon örneği, CNVM PED in altını tamamen doldurduğu gibi PED in dışına da taşarak ince bir tabaka halinde temporale doğru ilerlemiş, retina ödemli ve kalın, seröz dekolman başlamış.
Onion Sign Son örnekte PED in altı tabakalar halinde CNVM katmanları ile dolmuş, üzerindeki RPE kabalaşmış ve çentikli, retina içine sızıntı minimal, ama hastanın görmesi oldukça düşük çünkü dikkat edilirse kronik lezyon yoğun bir fotoreseptör atrofisine yol açmış. Bu kesitin hiçbir yerinde İSOS bandı ve ELM izlenmiyor.
Comments