top of page

Sympathetic ophthalmia

Bir gözün yaralanmasından sonra her iki gözde gelişen granülomatöz panüveit Hipokrat’tan beri bilinen bir tablo olmasına rağmen ilk defa 1830 da Mc Kenzie tarafından “Sempatik Oftalmi” tanımı yapılmıştır.19. Yüzyılda yapılan savaşlarda % 2-16 fakat Kore, Vietnam ve Orta Doğu da yapılan savaşlardan sonra nadir. Travmalardan sonra % 0.1-0.2 cerrahi girişimlerden sonra 1/7000-% 0.07 sıklıkla görülebilir.

Sempatik oftalmilerin % 65 i travmatik glob perforasyonuna,% 45 i cerrahi girişimlere bağlı

Erkeklerde göreceli olarak sık, çocuk çağında, genç erişkinlerde ve 60 yaş üstünde sık izlenmeketdir.

Hastalığın patogenezi ile iligili bazı hipotezler ortaya atılmıştır: 1910 da Elschning; "üveal pigmentin antijenik özelliğine karşı gelişen otoimmün enflamatuar yanıttır" veya "Daha önce sistemik dolaşımla karşılaşmamış oküler otoantijenlerin konjunktival lenfatik drenaja karışması" ya da "Yara yolu ile göze giren adjuvanların hücresel bağışık yanıtı tetiklemesi " gibi nedenler düşünülebilir.

Yaralanan ve olayı uyaran göze sempatizan (eksitan) göz, başlangıçta sağlam olan göze sempatize göz denir

Gözün yaralanmasından sonra en erken 5 gün en geç 66 yıl sonra

Olguların % 80inde ilk 3 ay, %90 ında ilk bir yıl içinde sempatik oftalmi gelişir, ilk iki hafta içinde başlaması nadirdir.


Sympathetic ophthalmia

Geçirilmiş yoğun vaskülit ve seröz dekolman ataklarına sekonder arka kutupta gelişmiş subretinal gibrozis ve pigmentasyon alanları. Halen steroid tedavisi devam ettiği için aktif vaskülit veya korioretinit bulgusu yok.


Sympathetic ophthalmia

Sympathetic ophthalmia

Hastanın periferik retinası incelendiğinde çok Sayıda depigmemente noktasal lezyonlar dikkati çekiyor.

Bu hastalarda yapılan histopatolojik incelemelerde: Koroidde lenfositler,epiteloid hücre kümeleri, multinükleuslu dev hücre infiltrasyonu ve nadiren nötrofiller izlenir eozinofiller iç koroid katlarda yoğunlaştığı gözlenmiştir. Enflamasyon koriokapillaris ve retinayı tutmaz, kalınlaşma posterior koroidde daha belirgindir. Dalen-Fuchs nodülleri retina pigment epiteli ile Bruch membranı arasında yerleşen epiteloid hücre birikimleri olarak tanımlanmaktadır ve VKH kadar sempatik oftalmide görülen bir bulgudur.


Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page