top of page

Sharp-peaked pigment epithelial detachment (PED)


Sharp-peaked pigment epithelial detachment

Görme azlığı nedeni ile başvuran bu hastanın OCT incelemesinde foveanın biraz üzerinden geçen kesitlerde "Sharp-peaked pigment epithelial detachment" olarak adlandıralan bir bulgu gözleniyor. Lezyon bölgesinde retina pigment epitelinin alışılagelmişin dışında yüksek ve sivri olarak kabardığı, PED in etrafındaki bölgelerde fotoreseptör atrofisinin olduğu, fakat lezyon dışı bölgelerde retina dokusu ve RPE nin hemen tamamen normal olduğu dikkati çekiyor. PED bölgesi üzerindeki retinanın ise PED in çok yüksek olması nedeni ile aşırı derecede inceldiği ve hemen hiç bir doku özelliklerinin (ISOS ELM Nükleer tabakalar) gözlenemediği ve RPE nin de incelmiş olduğu izleniyor. PED in altı yüksek yansıtıcılıklı bir sıvı ile dolu ve bu nedenle altındaki bruch membranı ve koroid dokuları izlenemiyor buralarda gölgelenme var.


Sharp-peaked pigment epithelial detachment

Aynı hastanın fundus florosein angiography incelemesi. Takibini yaptığımız PED lezyonun tam ortasında ve anjiografinin hemen erken döneminden itibaren hiperfloresan, bu hiperfloresansın ortasındaki hipofloresan nokta PED in üzerindeki pigment birikimine bağlı. Hiperfloresansın etrafındaki hipofloresan halka ise her ne kadar tam olarak ayırt edilemese de ya pigment birikimi veya bu bölgede lipofüksin yoğunlaşması ile ilgili olabilir. (çok yüksek bir ped üzerindeki retinanın da görüntüleme açısını değiştirdiği için burada çok yoğun bir doku kalınlığı ile karşılaşıyor olabiliriz) Son olarak da tüm bu lezyonları çevreleyen noktasal hiperfloresans bu bölgede görülen yaygın RPE atrofisine bağlı (belki eski seröz retina dekolman sekeli)


Sharp-peaked pigment epithelial detachment

Anjiografinin geç evrelerinde lezyonun hiç bir bölgesinde florosein sızıntısı yok. Bu lezyona choroid neovascular membrane eşlik etmediğini düşündürüyor. PED olduğunu düşündüğümüz lezyon geç evrelerde de florosein tutuyor (boyanmış) fakat etrafında izlediğimiz dairesel ve noktasal hiperfloresans koroid floresansının solması ile birlikte kaybolmuş bu da gördüğümüz hiperfloresansın yaygın RPE atrofisine bağlı pencere defektleri olduğunu düşündürüyor.

Sharp-peaked pigment epithelial detachment görüldüğü zaman öncelikle polypoidal choroidal vasculopathy akla getirilmelidir. Fakat (toxoplasma gibi) bazen retinanın enflamatuar hastalıklarında da görülebilmektedir.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page