top of page

Retinal Angiomatous Proliferation (RAP)

Type 3 neovascularisation, intraretinal bir neovascularizasyondur, Tip 3 neovaskülarizasyon eskiden RAP olarak adlandırılan lezyonlar için öne sürülen yeni bir terimdir. Bu ilk defa Hartnett ve ark. Tarafından "deep retinal vascular anomalous complexes" olarak tanımlanmıştır Sonraları Yannuzzi RAP terimini önermiştir. Anjiografik çalışmalarda, Tip 3 neovaskülarizasyonun yeni tanı konan AMD hastalarının %10 u ile %15 ini oluşturduğu gösterilmiştir. Retinochoroidal anastomosis (RCA) aynı zamanda her iki kaynaktan da köken alabilir.

Pek çok gözde yoğun fotoresetör kaybı ile birlikte derin retinal vasküler yapının RPE ve Bruch membranına ve koriokapillarise yakınlaştığı bu bölgede olan hasarın etkisi ile prolifere olmaya başladığı gözlenmektedir. Angiogenik ortamın uygunluğu ve RPE de olan bir hasarın izin vermesi ile bu proliferasyon koroide de ulaşabilir. Dikkat çeken bir nokta RAP ların hiçbir zaman foveada yerleşmemesidir.

Yannuzzi:

(Evre I) intraretinal neovaskülarizasyon

(Evre II) subretinal neovaskülarizasyon

ve

(Evre III) CNV retinokoroidal anastomoz olarak sınıflamıştır.


Retinal Angiomatous Proliferation

Bu hastada OCT incelemede Lezyonun ortasında geniş bir PED izleniyor. Ped altındaki sıvı düşük yansıtıcılıklı, seröz PED olduğunu düşündürüyor. Fakat PED in en yüksek olduğu bölgede var olan bir çentik ve retina içerisinde görülen ödem ve kistler bize bu bölgede bir neovaskülarizasyon olduğunu düşündüryor. PED çentiğinin hemen üzerinde yer alan iki adet yüksek yansıtıcılıklı nokta ise bu bölgede gelişen yeni damarlar olduğunun işareti..

Kısa bir süre sonra yapılan OCT incelemesinde tablonun hızla kötüleştiğini gözlemliyoruz.


Retinal Angiomatous Proliferation

Lezyonun ortasındaki PED adeta "delinmiş" ve koroide doğru çökmüş, retina içerisindeki ödem artmış ve ilk resimde gördüğümüz iki adet yüksek yansıtıcılıklı noktanın etrofında fibrin eksudasyon başlamış.


Retinal Angiomatous Proliferation

İntravitreal enjeksiyona başlanmadan önceki son halinde ise PED i "delmiş!" olan damar yapılarının aşağıya koroide doğru uzandığı izleniyor, bütün bu gelişmelerin hastanın sistemik tetkikleri yapılırken iki hasta içerisinde olduğunu belirtmek yararlı olacaktır.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page