top of page

Reticular Pattern Dystrophy



Retina pattern dystrophies
Reticular Pattern Dystrophy

Reticular Pattern Dystrophy; Orta yaşlarda erkek hasta, her iki gözde görme azalması yakınması ile başvurdu, muayenesinde her iki gözde maküla bölgesinde RPE pigment değişiklikleri saptandı (renkli fundus resimleri aşağıda sunulmuştur) ve etyoloji araştırmak için yapılan fundus florosein anjiografide makülada pigmente ve depigmente alanların adeta bir balık ağını andırır şekilde çizgisel yapılarla birbiri ile kesiştiği kesişme noktalarında düğümler oluşturduğu gözlenmektedir. Fovea normal olarak izlenmekte, RPE hasarını gösteren hiperfloresan bölgelerde herhangi bir florosein sızıntısı izlenmemektedir.



Retina pattern dystrophies
Reticular Pattern Dystrophy

Aynı hastanın sol gözü; benzer lezyonlar bu gözde de aynı şekilde oluşmuş. Dikkat edilirse her iki gözde de lezyonların maküla dışına da taştığı ve papilla nazalinde de yer aldığı görülebiliyor, bunun için geniş açılı renkli resimler daha aydınlatıcı olabilir.



Pattern distrofiler makülada pigment birikimi ile seyreden bir grup hastalıktır ve pigment birikimin şekline göre de alt guruplara ayrılmaktadır. Daha önce "butterfly shaped pattern dytrophy" örneği tanımlanmıştı. Genetik bir hastalıktır ve çok sayıda etkin gen gösterilmiştir. Lezyonların ilerlemesi ile giderek görme kaybına yol açabilir, ARMD dönüşümü söz konusudur bu durumda ARMD den ayırmak oldukça güç olabilir, bu hasta 6 senedir takibimizdedir ve son muayenede görme sağ gözde 0.2 seviyesine kadar azalmıştır.

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page