Bu hastada arka kutuptan başlayıp perifere doğru uzanan kimi küçük kimi bir diskten daha büyük olmak üzere çeşitli büyüklükte çok sayıda placoid lezyon izleniyor. Lezyonlardan bir kısmı skarlaşmış bir kısmı ise pigment almış. Lezyonlar çoğunlukla birbirinden bağımsız ortaya çıkmış gibi görülüyor. Bu hali ile AMPPE tanısı koymamız olası fakat lezyonlar AMPPE lezyonlarına göre (en azından bazıları) büyük görünüyor,
Aynı hastanın diğer gözü; bu gözde ise peripapiller bölgeden başlayıp perifere doğru uzanan yoğun RPE ve korikapillaris atrofisinin olduğu ve yer yer pigment almış lezyonlar izleniyor. Bu görünüm ise serpiginous koroidopatiyi düşündürmekte. Fakat maküla bölgesine dikkat edilirse burada da bu ana lezyonlardan bağımsız çok sayıda küçük ve atrofik lezyonlar yanı sıra tam foveayı tutan bir adet büyük atrofik pigmentli lezyon var, bu hali ile de AMPPE tanısı uygun gözüküyor. Yani aynı hastada hem AMPPE hem de serpiginous choroidopathy bulguları birlikte izleniyor. Bu iki hastalığın zaman içerisinde birbirlerine dönüştüğü veya ayırt edilemediği ve bir gözünde AMPPE diğer gözünde serpiginous choroidopathy olan olgularda tanımlanmış.
Bizim için ayırıcı tanıda esas yol gösterici olan fundus florosein angiography bulguları olacaktır.
Hastanın her iki gözündeki lezyonların ana özelliği atrofik karakterde olmaları... Tüm lezyonlarda hem RPE hem de koriokapıllaris atrofisi gelişmiş ve lezyonların altında koroid damarları izleniyor. Hem koroid damarları hem de lezyonların üzerinde geçen retina damarları enflamasyondan etkilenmemiş görünüyor. Koriokapillaris atrofisi baskın olduğu için lezyonların hepsi erken dönemde hipofloresan, ilerleyen dönemde buralarda sklera boyanması nedeni ile hiperfloresans oluşacak, lezyon kenarları ise hiperfloresan, belirgin bir florosein sızıntısı izlenmiyor, bu dönemde hastalık inaktif döneminde.
Comments