top of page

Punctate Inner Choroidopathy


Punctate Inner Choroidopathy

Orta yaşlarda erkek hasta her iki gözde yüksek miyopisi var ve son 1 haftadır sol gözünde bulanık görme çarpık görme yakınmaları başlamış. Fundus muayenenesinde peripapiller atrofinin yanı sıra fovea temporalinde sarımsı beyaz renkli atrofik lezyon dikkati çekiyor, retinada ödem eksuda hemoraji izlenmiyor, ön kamera ve vitreusta hücre yok.





Hastanın maküla oct si incelendiğinde üstteki küçük lezyon (soldaki tarama) ve alttaki daha büyük lezyondan (sağdaki tarama) geçen kesitlerde RPE de zımba ile delinmiş gibi keskin bir atrofi olduğunu bu bölgeden başlayıp koroide kadar uzanan yüksek yansıtıcılıklı şerit sayesinde anlıyoruz. Bu şerit yukarı doğru takip edilirse aynı etkilenmenin retina iç katlarında da izlendiği iç dış nükleer ve plexiform tabakalarda etkilenme olduğu, fakat bu etkinin etrafa yayılmadığı, hiperreflektif bantın işaret ettiği alanla sınırlı kalıp adeta bir boru gibi yukarı doğru çıktığı izlenmektedir. Punctate inner choroidopathy tipik bulgusudur. Her iki lezyon bölgesinde ISOS bandı kaybolmuş, ELM ve üzerindeki retina hücreleri aşağıya doğru göç etmiş. Üstteki küçük lezyon bölgesinde ONL tabakasında reflektivite artışı var.

Bu bulgularla gördüğümüz lezyonların yüksek myopiye veya dejeneratif myopiye sekonder dejenerasyonlardan ayırımı oldukça zor. bu durumda bize gene yok gösterecek olan fundus florosein angiography bulguları olacaktır. Dejeneratif bulguları FFA da daha çok sızıntı yapmayan RPE pencere defektleri şeklinde görmeye alışkınız.




Oysa burada gördüğümüz lezyonun angiorafinin hemen erken döneminden itibaren hiperfloresan olduğu ve ilerleyen dönemlerde floresansın giderek arttığı, koroid floresansının solması ile birlikte azalmadığı, (RPE pencere defekti olsaydı koroid ile birlikte giderek floresansı azalacaktı) ve bunlardan daha önemlisi minimal de olsa florosein sızıntısı yaptığı gözlenmektedir. Lezyon halen aktif ve hastanın yakınmaları buradan kaynaklanmaktadır.


punctate inner choroidopathy

Hastanın bir hafta sonra yapılan kontrol muayenesinde fovea yakınındaki aktif lezyondan retina içine sızıntı ve infiltrasyon olduğunu görüyoruz.



Bu kesitlerde RPE ve ISOS bandı lezyon bölgesinde kaybolmuş. RPE den dış plexiform tabakaya doğru dış nükleer tabaka boyunca ilerleyen yüksek yansıtıcılıklı bir infiltrasyon hüzmesinin ortaya çıktığı gözlemliyoruz. Retina içinde bir ödem izlenmiyor retina kalınlığı artmamış. Lezyon foveanın hemen dışında yer aldığı için hasta halen tashihle tam görüyor ve bir skotom yakınması var.



Diğer küçük lezyon ise tipik olarak atrofi ile sonuçlanarak ilerlemesini tamamlamış. Lezyon bölgesinde artık RPE yok, ISOS bandı yok, ELM ve dış nükleer tabakanın ilgili bölümü aşağıya doğru çökmüş.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page