Sağ gözünde görme azalması olup retina kanaması nedeni ile refere edilen hasta.
Hastanın fundus muayenesinde fovea alt temporalinde yer alan ve foveaya 2 disk veya daha uzak mesafede yer alan hemorajik lezyon dikkati çekiyor. Lezyon harici bölgelerde belirgin bir pataloji izlenmiyor, nadir drusen ve RPE değişiklikleri var retina ve damar yapıları normal olarak izleniyor. Gördüğümüz hemorajik lezyonun alt ucunda yoğun bir eksudasyon izleniyor, bu hali ile extramacular cnvm veya makroanevrizma düşünmek olası. Ayırıcı tanısını yapabilmek için öncelikle fundus florosein angiography incelemesi gerekli.
Fundus florosein angiography incelemesinde kırımızı okla gösterilen alanda fundus muayenesinde gördüğümüz hemorajik alan anjiografide hipofloresan olarak izlenmekte. Bu hipofloresan alanın üst ucunda iki noktada belirgin hiperfloresans var ve buralardan minimal florosein sızıntısı oluyor. (beyaz oklar) Bu alanlara bitişik olmak üzere hemen üzerinde yer alan floresin göllenmesi olan ve seröz dekolman olması muhtemel bir bölgede dikkati çekiyor. Sarı ok seröz dekolman alanını işaret etmektedir. Burada izlediğimiz anjiografi bulgularını "stippled hyperfluorescence on fluorescein angiography" olarak adlandırabiliriz. Bu bulgularla cnvm veya makroanevrizma ayırımı yapmak halen güç.
Bu hastalıkta ayırıcı tanı yapabilmek için ICG çok yararlı.. FFA ve ICG nin birlikte sunulduğu bu resimde FFA da gördüğümüz hiperfloresan noktaların ICG de polipler olduğunu net olarak görebiliyoruz. (beyaz oklar) FFA da florosein göllenmesi olarak izlediğimiz ve seröz dekolman düşündüğümüz bölgede ise ICG de "complex vascular network" olarak tanımlanan damar ağı olduğunu görüyoruz. (sarı ok) ICG de sarı okla gözterilen bölge dikkatle incelenirse burada dallara ayrılmış çok sayıda damar yumağı olduğunu izleyebiliyoruz. Ayrıca gene bu bölgede bizim fundus muayenesinde veya FFA da göremediğimiz üçüncü bir damar tomurcuğunun da olduğunu izlemekteyiz. (mavi ok)
Aynı hastanın OCT incelemesi kırmızı okla işaretlenen bölgede yüksek bir Hemorrhagic Pigment Epithelial Detachment izleniyor, yüksek bir PED ve altında koroid ve tüm diğer dokuları gölgeleyen bir düşük yanstıcılık bize PED in altının hemoraji ile dolu olduğunu gösteriyor. Ped in her iki tarafında seröz retina dekolmanı olduğu ve eski olmasına bağlı olarak fotoreseptörlerde "brushing effect" olduğu dikkati çekiyor. (sarı ok) Aslında idiopatik polipoidal koroidal vaskülopatilerde PED in altında görmeye alışkın olduğumuz poliplerden birinin burada (belki de PRE ile birlikte ) retinanın üstüne çıktığını düşünüyoruz. (beyaz ok) Üstte küçük resimler arasında yer alan 1 nolu oct kesitinde ise "sharp-peaked pigment epithelial detachment" olarak adlandırılan yüksek ve sivri PED izleniyor. Büyük PED in etrafındaki seröz dekolman küçük OCT kesitlerinde daha belirgin olarak yakalanmış.
Kitaplarınızdaki yazı diliniz gibi yalın ve açık bir anlatım olmuş. Lezyonlar çok tipik, okların nereyi gösterdiği çok iyi tanımlı, ayırıcı tanılar çok iyi yapılmış. Anahtar kelimeyi tıkladığımızda makalede o lezyonun anlatıldığı kısma götürmesini tercih ederim. Emeklerinize sağlık.