top of page

Pigmented Paravenous Retinochoroidal Atrophy


pigmenter retinal diseases
Pigmented Paravenous Retinochoroidal Atrophy

Pigmented Paravenous Retinochoroidal Atrophy: Nedeni bilinmeyen ve oldukça nadir görülen bir retina pigmentasyon anomalisidir. Genellikle görmeyi etkilemez ve tesadüfen fark edilen bir bulgu olup retina venlerinin etrafında pigment birikimi görülmektedir. Diğer hastalıklarla ayırıcı tanısı yapıldıktan sonra sadece takibi uygundur.

Bu hastada fundus florosein anjiografi incelemesinde üst temporal ven etrafında ve üzerinde koyu renkli, hipofloresan pigment birikimleri dikkati çekmektedir. Lezyon bölgesinde geniş bir alanda bize retina pigment epitel atrofisinin olduğunu gösteren pencere defekti şeklinde bir hiperfloresans izlenmektedir.

Ayırıcı tanı için ise bazı ipuçlarını aramaktayız. Burada da görüldüğü gibi lezyonun hiçbir bölgesinde floresein sızıntısı yok, damarlardan da sızıntı izlenmiyor - aktif enflamasyon bulgusu yok. Lezyonun hiç bir bölgesinde skar dokusu ve buna ait floresein tutulumu izlenmiyor bu nedenle enflamatuar bir hastalık düşünülmedi. Sektöriyel retinitis pigmentosa gibi bir herediter hastalık için ise tutulan bölge çok sınırlı ve hastanın yakınması (gece görme zorluğu gibi) yok. Bazen viral retinitler böyle bir tablo ile karşımıza çıkabilir fakat bunun için de lezyon çok dar bir alanda sınırlı, bunlara genellikle hastanın görsel şikayetleri eşlik eder, vitreusta ve retinada silik de olsa enflamatuar bulgular izlenir burada bu bulguların hiç birisini görmüyoruz bu nedenle "Pigmented Paravenous Retinochoroidal Atrophy" tanısı konulmuştur ve hasta izlemeye alınmıştır.

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page