top of page

Optociliary shunt vessels



Optociliary shunt vessels veya retinochoroidal shunts: Geçirilmiş santral ven tıkanıklığı olan bir hasta. Santral ve tıkanıklığı olup sonradan rekanalize olmuş olması da olası gözüküyor. Retina da dağınık olarak yer yer intraretinal hemorajiler izleniyor, santral ven genişlemiş, ama belirgin bir ödem ve eksudasyon belirtisi yok, yumuşak eksuda izlenmiyor. Bu durumda iskemik olmayan bir santral ven tıkanıklığı düşünmemiz gerekir fakat optik disk başında neovaskülarizasyona benzer yeni damar oluşumları gözlüyoruz. Bunlar neovaskülarizasyon ise hastaya acil tedavi başlanması gerekir. Bunun ayırımı için elimizdeki en önemli tetkik fundus florosein angiography...


Red-free resimlerde optik disk başında oluşan yen damarlar ve retina içi hemorajiler daha belirgin olarak gözleniyor.



Fundus florosein angiography de arteriovenöz evrede hem arter hem de venin florosein ile tam olarak dolduğunu izliyoruz. Santral ven rekanalize olmuş, fakat halan geniş ve engorje olarak izleniyor. Optik disk başında ise doğrudan muayenede gördüğümüzden daha fazla damar yapısının ve kapillerlerin bir damar yumağı oluşturduğunu izliyoruz. Bu evrede resimde görülen hiç bir damar yapısından florosein sızıntısı olmuyor.



Anjiografinin geç evreleri, artık florosein arterlerden ve venlerden çekilmiş, bir süre sonra resirkülasyon fazına geçecek fakat hiç bir damardan florosein sızıntısı yok. Optik disk florosein ile "BOYANMIŞ" bu bize optik disk hasarının hala devam ettiğini gösteriyor. optik diskten çıkıp üst temporale uzanan üst hemisferik vende segmenter bir florosein tutulması var bu da bize venin bu bölgesinde vaskülit reaksiyonunun devam ettiğini gösteriyor. Fakat optik disk başında gördüğümüz damar yapılarının hiçbirinden florosein sızıntısı izlenmiyor, bu da bize bu takip ettiğimiz damarların neovaskülarizasyon değil collateral damarlar olduğunu göstermekte.


Optociliary shunt vessels (retinochoroidal shunts) aslında retina ve koroidal venöz dolaşım arasındaki normal konjenital kollateral damarlardır. Santral ven tıkanıklığı gibi normal dolaşımın bozulduğu durumlarda kan akımı bunlara yönelerek genişlemelerine yol açar ve belirgin hale gelirler. Bunların neovasküler damarlardan ayırt edilmelerinin tek yolu florosein anjiografi ile florosein sızdırmadıklarının gösterilmesidir.

2 ความคิดเห็น

ได้รับ 0 เต็ม 5 ดาว
ยังไม่มีการให้คะแนน

ให้คะแนน
drozge2007
27 ม.ค.
ได้รับ 5 เต็ม 5 ดาว

Retinokoroidal şant damarlarına neden optosiliyer şant damarı deniyor?

ถูกใจ
Ahmet  Şengün
Ahmet Şengün
17 ก.พ.
ตอบกลับไปที่

🤔 bunu araştıracağım.

ถูกใจ
bottom of page