top of page

Ocular Ischemic Syndrome


Retinal vascular diseases
Ocular Ischemic Syndrome

Ocular Ischemic Syndrome; pek çok nedene bağlı olarak karşımıza çıkabilse de en sık rastlanan nedeni karotis arter tıkanıklığıdır. Hastalar başta geçici görme kayıplarından yakınırlar ve sonrasında kan akımının tam bozulması ile tam görme kaybı gelişir ve iskemiye bağlı gözde ağrı olur.

Burada sunulan hasta 80 yaşın üzerinde erkek hasta, diabeti ve diabetik retinopatisi var ve daha önce lazer fotokoagulasyon uygulanmış. Ani görme kaybı ve ağrı yakınması ile başvurdu.

Oküler iskemik sendromlarda en belirgin tanı koydurucu bulgu kan - retina zamanının uzaması ve koroid dolum süresi uzaması ve dolumun patolojik olmasıdır. Bu hastada da kan retina (florosein enjeksiyonundan sonra floroseinin retinaya ulaşma) süresinin belirgin olarak uzamış olduğunu tespit edilmiştir.

Anjiografinin orta evreleri, optik disk ödemli ve florosein sızdırıyor. (sarı ok) Optik diskten çıkan damarlar aynı vaskülit varmış gibi boyanıyor ve boya sızdırıyor. (mavi oklar) Bu damar yapıları optik diskten birkaç disk uzaklığa kadar ilerledikten sonra aniden tıkanıyor, kapanıyorlar. Dikkat edilirse optik diskten bir kaç disk uzaklığa kadar bir alanda hem arter hem de venler florosein ile dolmuş ondan sonraki bölgede kan akımı yok. Adeta optik diske kadar florosein gelmiş ama basınç çok düşük olduğu için burdan sonrasına ilerlemeye gücü yetmemiş. (yorum) Retinada çok sayıda blot hemoraji izleniyor.

Periferik retinaya baktığımıza bu anlattığımız bulgular daha belirgin.


Retinal vascular diseases
Ocular Ischemic Syndrome

Çok sayıda tıkalı damar ve blot hemorajiler.

Bu tablo arter veya ven tıkanıklığı tablosundan oldukça farklı; çünkü bunun oluşabilmesi için aynı anda çok sayıda periferik arter ve vende tıkanıklık oluştuğunu düşünmemiz gerekir.


Retinal vascular diseases
Ocular Ischemic Syndrome

Aynı gözün nazal periferi, kan akımının kesildiği noktalar beyaz oklarla gösterildi.


En basit ve hızlı tanı koyma yöntemi bilateral karotis renkli dopler ultrasonografidir. Hatta "amorozis fugax" olarak adlandırdığımız geçici iskemik atak yakınmaları ile başvuran hastalarda da ayırıcı tanı için rutin olarak istenmesi gereken bir tetkikdir. Bunda tespit edilen bulgulara göre ileri araştırmalar yapılıp tedavisi planlanabilir. Bu hastada da karotis arter tıkanıklığı karotis ultrasonografik incelemesinde tespit edilmiştir.

Bazı yayınlarda "venous stasis retinopathy" olarak da adlandırılmıştır, iki isimlendirme arasındaki farkların değerlendirmesini yapan yayınlar araştırılabilir.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page