Multifocal Choroiditis: Her iki gözde görme azalması yakınması ile başvuran hasta; fundus muayenesinde sağ gözde arka kutba saçılmış çok sayıda grimsi beyaz renkte küçük (300 mikrondan küçük) lezyonlar izleniyor, Bunlardan bazıları (hepsi işaretlenseydi retina güç görülecekti) beyaz oklarla işaretlendi. Lezyonların bir kısmı ortalarından pigment almaya başlamış, bazıları ise pigmentsiz. Bir kısmında lezyon kenarları çok keskin olarak belirli bazılarında ise lezyon sınırları bulanık (aktivasyon belirtisidir). okların ortasında kalan alanda yer alan beyaz birikintiler ise Elschnig spotları; bu hasta hipertansif bir hasta ve hipertansif retinopatiye ait bulgular multifocal choroiditis e eşlik ediyor ve tabloyu karıştırıyor.
Aynı gözün fundus florosein anjiografi incelemesi; normal fundus muayenesinde gördüğümüzden çok daha fazla sayıda lezyonunun arka kutba saçıldığını gözlüyoruz. Ayrıca anjiografi bize hastalık ve evreleri hakkında daha fazla bilgi veriyor. Gene çok sayıda lezyon olması nedeni ile lezyonlardan sadece bazıları işaretlendi...
Retinada pek çok yerde mavi oklarla gösterildiği gibi hipofloresan spotlar izlenmekte, bunlar hastalık patogenezi ile doğrudan ilişkili ve tanı koymamıza yardımcı oluyor. Bunlar o bölgelerde gelişen capillaritise bağlı hipofloresan alanlar.
Beyaz oklarla işaretlenen bölgelerde ise pencere defektine bağlı hiperfloresans izleniyor, retinada en yaygın izlenen bulgu bu...
Kırmızı oklarla gösterilen odaklarda ise florosein sızıntı odakları dikkati çekiyor, bunlardan dağınık olarak az sayıda odakta izleniyor, bunlar aktif olarak retinada enflamasyonun devam ettiği noktaları göstermekte.
Aynı hastanın sol gözü; fundus muayenesinde arka kutba saçılmış çok sayıda pigmente ve depigmente lezyon, hepsi keskin sınırlı, atrofik lezyonlar, bir kısmı gösterme amacı ile oklarla işaretlendi.
Sol gözün anjiografik incelemesi; bu gözde de hasarın yaygınlığının fundus muayenesinde gördüğümüzden çok daha fazla olduğunu görüyoruz. Fakat bu gözde hipofloresan alanlar çok nadir, daha çok pencere defekti şeklinde izlenen yaygın bir floresans var ve florosein sızıntısına yol açan bir odak izlenmiyor.
Multifokal koroiditlerde kapillaritis bulgularının olması ve florosein sızıntısı olması aktif enflamasyonun halen devam ettiğini gösterir. Hem fundus florosein anjiografi hem de İndosiyanin green anjiografi bu açıdan bize daha fazla bilgi verebilir.
Multifokal koroidit nedeni bilinmeyen, RPE ve koriokapillarisin enflamatuar bir hastalığıdır. Retinada her biri 350 mikrondan küçük çok sayıda sarımsı beyaz lezyonlar görülür. Aktif lezyonlar kenarlarının bulanık olması ve floresein sızdırmaları ile ayırt edilir. Takip eden dönemlerde bu lezyonlar RPE atrofisine yol açar ve pigment alırlar. Tabloya optik disk ve maküla ödemi eşlik edebilir ve koroid neovasküler membran gelişimi olasıdır.
Multifokal koroiditis "primary inflammatory choriocapillaropathy (PICCP)" adı ile de bilinen bir kapillaritisdir. Koroiddeki tutulumun yaygınlığına göre hastalığın bulguları ve etkileri ortaya çıkar. Daha derin koroid damarlarının enflamasyonu retina lezyonlarının büyüklüğünü ve derinliğini etkiler. "multifocal uveitis and panuveitis" "“multifocal choroiditis and panuveitis, a syndrome that mimics ocular histoplasmosis syndrome" gibi isimlerle de tanımlama yapılmıştır.
"White Dot Syndrom"larında çoğu zaman ayırıcı tanı yapmak ve isimlendirmeler oldukça güç olmaktadır. Bunun nedeni hastalarda çok değişik lezyonların birlikte olması, hastaların değişik evrelerde yakalanması ve zaman içerisinde klinik bulgularında değişim göstermesidir. Bir tarihte belirgin bir ön tanı ile izlenen hastaların tanısının hasta takibinde değiştirilmesi şaşırtıcı değildir. Multifokal koroiditin en çok karıştığı hastalık punctate inner koroidopatidir. Her ne kadar tartışmalı olsa da benim en önem verdiğim ayırıcı tanı kriterim lezyon büyüklüğüdür. 350 mikrondan küçük lezyonların MFC lehine yorumlanmasının doğru olacağı kanaatindeyim. Bu arda PIC de görülen tipik boru tarzı tüm retina katlarının aşağıya doğru çöktüğü lezyonlar ayırıcı tanıda yol gösterebilir.
Comments