top of page

Idiopathic Polypoidal Choroidal Vasculopathy


Makülada çok sayıda PED ve eksudasyon
IPCV

Idiopathic choroidal vasculopathy; Aslında yeni tanımaya başladığımız ve çok sayıda tanı koymaya başladığımız bir klinik tablodur. Bu hastada ilk bakışta arka kutupta dağınık olarak yer alan çok sayıda drusen ve eksudalar dikkati çekiyor. Fovea üst temporalinde iki adet PED in içinde de hemoraji olduğu dikkati çekiyor, eksudasyonların PED lerin olduğu bölgelerde daha da yoğunlaştığı görülüyor. Bu hali ile bile tabloya koroid neovaskülarizasyonun eşlik ettiğini düşünmek kolay. (retina altı hemoraji var, eksudasyon var)


Fundus floroscein angiography, PED içinde hemoraji
IPCV

Hastanın fundus florosein anjiografik incelemesinde biraz önce bahsettiğimiz PED lerin aslında 3 tane olduğunu, altta yer alan PED in atrofi ile sonuçlandığını gözlüyoruz. PED lerin hepsi keskin sınırlı hiperfloresans gösteriyor, belirgin bir sızıntı odağı gözlenmemesine rağmen neredeyse tüm makülada yaygın retina pigment epitel pencere defektleri tarzında hiperfloresans ve alttaki atrofik PED in etrafında sığ seröz dekolmanı düşündüren floresein göllenmesi bize bu bölgede daha önce tekrarlayan ataklar halinde seröz dekolman atakları olup gerilediğini düşündürüyor.


seröz retina dekolmanı altında koroidden uzanan polip
IPCV

IPCV ön tanısı ile polip aramak üzere OCT ile tarama yaptığımızda ise PED lerin içinde değil ama foveeaya yakın bölgedeki sığ dekolman altında bir adet polipin olduğunu tespit edebiliyoruz.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page