top of page

Hyperreflective foci, dots, enhanced internal reflectivity of the cyst



Hyperreflective foci macular edema

Hyperreflective foci veya hyperreflective dots; ile ilgili son yıllarda giderek artan sayıda araştırma yayınlanmaktadır. Araştırmaların amacı öteden beri bilinen ve hastalık aktivitesi ile ilişkisi olduğu düşünülen bu OCT bulgusunun prognoz ile ilişkisini kurmaktır. Amacımıza uygun olmadığı için burada yayınlar ve tanım farklılıkları üzerinde durulmayacaktır. Fakat bu araştırmaların yapılabilmesi için görülen lezyonların tam tanımının yapılıp sınıflandırılabilmeleri gerekmiştir. Bu konuda da henüz tam uyum sağlanabildiği söylenemez. Hyperreflective dots bulgusunun en sık diabetik maküler ödem olmakla birlikte pek çok vasküler ve enflamatuar hastalıkta karşımıza çıktığını ve hastalığın alevli dönemini işaret ettiğini biliyoruz. Bunların göç eden RPE hücreleri, mikroglia, lipid dolu makrofajlar, hemorajiler, sert eksuda öncülleri olabileceği düşünülmektedir. Hiperreflektif dots ve focii ayırımı için ise; boyutunun 30 mikrondan fazla olması, arkasında gölgelenme olmaması, ve retina sinir lifi seviyesinde yansıtıcılığa sahip olması H. foci lehine olarak tanımlanmaktadır. Hiperreflective foci retinanın her bölgesinde görülebilir ve retina kistleri içinde görülenler ise bazı yayınlarda hiperreflective foci olarak tanımlanmıştır. Bu olgu da bu bilgiye dayanarak bu isimle değerlendirilmiştir.

Resimdeki oct kesiti incelendiğinde maküla ödemi ve foveada kisti olan bir hastada kistin içinde yüksek reflektivitede sinyal veren, 30 mikrondan daha büyük ve fakat arkasında belirgin gölgelenme yapan bir birikinti izlenmektedir.



Hyperreflective dots

Bir başka OCT kesiti; ortada bir büyük kist ve hemen yanında bir büyük ve kalsifiye anevrizma, ve retinaya saçılmış çok sayıda hiperfreflective dots izleniyor. (oklarla gösterilmektedir)


enhanced internal reflectivity of the cyst

Bir başka yeni tanımlanan biomarker da "enhanced internal reflectivity of the cyst" bunun da prognozu etkileyebilecek etkenlerden biri olduğu düşünülmekte. Resimde görüldüğü gibi kistin içi saydam değil, orta yansıtıcılıkta bir sıvı ile dolu, bunun kan retina engelinin yıkılmasına bağlı inflamatuar yan ürünler veya fibrinojen olduğu düşünülmektedir. Kistin üst duvarında bir de H. dot tabloya eşlik ediyor.


2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

Bu kistin üst sınırındaki, retina sinir lifi seviyesindeki bir hiperreflektif foci örneği olabilir mi?

Like
Replying to

Orada hiperreflektif nokta yok, ama kistin temporal tarafında retina içine gömülü sert eksuda var, bunu da arkasında koroide doğru uzanan gölgelenmeden anlıyoruz.

Like
bottom of page