top of page

Henle fibre layer haemorrhage


Intraretinal hemorrhage due to vascular occlusion
Henle fiber layer hemorrhage

Henle fibre layer haemorrhage retinanın derin ve orta katlarında yerleşmiş, henle fiber layer dağılımına uygun olarak retina katları içerisinde hapsolmuş kanama birikimidir. Hemorajinin kenarları düzgün sınırlı ve henle tabakasının seyrine uygun olarak yerleşmiştir. Bu hastada olduğu gibi maküla ödemi veya diğer eşlik eden klinik bulgular olduğunda ayırıcı tanı güç olabilir. Ayırıcı tanıda hemorajinin yerleşimi ve şekli dikkate alınır. Hemoraji yüksek yantıcılıktadır ve burada olduğu gibi arkasında gölgelenme etkisi oluşur. Burada kanamaların hemen yanında retina içinde eski kistler izlenmektedir ve kanalamalar oklarla işaretlenmiştir.

Bu hastamızda üst temporal ven dalcık tıkanıklığı mevcuttur.



retinal vascular disease
vascular occlusion

Henle fiber layer hemorrhage pek çok nedene bağlı olarak karşımıza çıksa da genellikle venöz geri dönüş problemi olan hastalarda sık olarak görülmektedir, ven tıkanıklıkları en önde gelen nedenler arasındadır, genellikle prognozu iyidir, müdahale olmadan bir kaç ay içerisinde resorbe olmaktadır fakat bölgesel olarak atrofiye yol açması beklenebilir.

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

İntraretinal kanamaların lokolizasyonunun prognoz üzerine etkisi var mı? Dış katlarda kanama olması?, iç katlarda kanama olası? prognoz açısından farklı mı?

Like
Replying to

Teşekkür ederim, prognoz açısından çok fark olacağını düşünmüyorum, bunlar fovea dışında olan kanamalar ve rezorbsiyonu ile geride atrofi olabilir, fakat zaten eşlik eden bir çok bulgu olduğu için bunu ayırt edip hemorajiye bağlamak güç olacaktır. Kaldı ki bu soruya net bir yanıt verebilmek için kullanabileceğimiz geniş serili bir çalışma yok? Olguların uzun süreli takibi ile daha bilimsel yanıt verilebilir. Saygılarımla...

Like
bottom of page