top of page

Frosted Retinal Angiitis


Behçet hastalığı tanısı ile takip edilen genç erkek hastanın sistemik medikal tedavisi henüz başlanmışken sağ gözde santral ven tıkanıklığı sol gözde üst temporal ven dal tıkanıklığı aynı dönemde ortaya çıktı. Renkli fundus resmi incelendiğinde arka kutupta yaygın intraretinal hamorajiler ve venlerin engorje olduğu gözleniyor. Papilladan çıkıp nazale doğru uzanan damarların bembeyaz bir örtü ile kaplandığı gözleniyor.


Aynı hastanın periferik retina görüntüsü yaygın intraretinal kanama alanlarının ortasında retina damarları tamamı ile beyaz olarak gözlenmekte.


Aynı hastanın üst temporal kadran görüntüsü, tüm retinada yaygın kanama alanlarının arasında bembeyaz retina demarları izlenmekte.

“Frosted branch retinal angiitis” oldukça nadir görülen ve tipik olarak bilateral diffüz retinal periphlebitis ' e bağlı olarak ortaya çıkan bir klinik tablodur. Çok değişik inflamatuar nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabildiği gösterilmiştir. Hastalar ani görme kaybı ve santral skotom yakınmaları ile gelirler ve bu hastalıkta hem arterlerin hem de venlerin kılıflarında ani gelişen bir beyazlanma olduğunu düşünümektedir. Bunun nedeni ise ya immün komplex birikmesi veya damarlardan çok yoğun enflamatuar ajanların salınımı sonucu hücre birikmesi olabilir.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page