Foveal Crack Sign nadir tespit edilebilen bir bulgudur.
Fotopsi yakınmaları ile başvuran hasta. Muayenesinde retina yatışık izleniyor ve retinada yırtık delik hemoraji tespit edilmemiş. OCT incelemede tam fovea santralinden başlayıp aşağıya doğru ilerleyen hiperreflektif bir çizgi dikkati çekiyor (beyaz ok) foveanın iki yanında arka hyaloidin retinadan ayrıldığı (sarı oklar) ve fovea bölgesine kuvvetli çekinti yaptığı (fovea kenarında oluşan çentiğe dikkat ediniz) izleniyor.
İzlediğimiz hiperreflektif çizginin en sonunda fotoreseptörlerin RPE den ayrıldığı ve yukarı doğru "çekildiği" ve burada bir küçük dekole üçgen olduğu gözleniyor (mavi ok) " OUTER FOVEAL DEFEKT"
Lezyon bölgesinde retina ödemli, muhtemelen buralarda kistler oluşacak ve üç adet hiperreflektif spot olaya eşlik ediyor. Bu hasta diabetik bir hasta ve bu bulguların 'vitreomacular traction syndrome' a mı bağlı yoksa diabetik retinopati bulgusu mu ayırt etmek zor.
Bu bölgede yer alan Müller hücrelerinin parafoveal traksiyon etkisi ile normal yapısını kaybedip zaten normalde var olan bir ayrılma hattı üzerinde bozulmaya gittiği düşünülmektedir.
Foveal crack sign maküler hole oluşumu ile ilişkilendirilmektedir ve hole gelişiminin öncüllerinden olarak kabul edilmektedir. Çeşitli serilerde gerek vitrektomi ameliyatından sonra gerekse ameliyat olmadan gelişen, çok sayıda hastada tanımlanmış ve hole oluşumu açısından kuvvetli risk faktörü olarak düşünülmektedir. Bu olguda tabloya eşlik eden outer foveal defekt ise belirgin vitreomaküler traksiyon ile birlikte maküler hole gidiş olasılığını daha da güçlendirmektedir.
Comments