Florid Diabetic Retinopathy; 20 li yaşlarda tip 1 DM olan bayan hasta görme azalması yakınması ile başvurunca FFA çekildi. Hastanın sol gözünde arka kutupta beklenilenden çok daha yaygın ve belirgin capillary drop-out veya capillary nonpefusion belirtisi görülüyor. Bu derin iskemi bulguları makülayı ve foveayı da etkilemiş olarak izleniyor. Bu kadar yaygın iskemik bulguların bir sonucu olarak okla işaretlenen bölgede neovaskülarizasyon da ekendenden başlamış. (NVE)
Aynı hastanın aynı gözünün nazal yarısı, iskemi bu yarıda da devam ediyor ve iki odakta neovaskülarizasyon var (oklarla işaretlendi)
Aynı hastanın aynı gözü; temporal yarıda ve diğer kadranlarda ise belirgin bir iskemi bulgusu yok. Bu bulgu da bize olayın çok akut geliştiği hakkında bilgi veriyor. Etkilenen bölgelerde ise (mavi okla işaretli) kapiller damarlardan yoğun florosein sızıntısı oluyor.
Aynı hastanın diğer gözü; en soldaki resimde anjiografinin hemen erken döneminde arka kutupta yaygın capillary nonperfusion olduğu izleniyor, ortadaki resimde anjiografinin ilerleyen dönemlerinde etkilenen bölgedeki tüm damarlardan yoğun florosein sızıntısı başlıyor. En sağdaki resimde ise okla işaretlenen etkilenmiş bölgelerden olan yoğun florosein sızıntısı var dikkat edilirse bu gözde de periferik retina az etkilenmiş, çok akut olarak ilerleyen bir tablo ile karşılaştığımızı düşünebiliriz.
Florid diabetic retinopathy; diabetik retinopatinin nadir görülen, çok hızlı ilerleyip hızla önemli ölçüde görme kaybına yol açan bir formudur ve tedavisi acildir. Genellikle genç bayan hastalarda rastlanır ve hemen hepsinde kötü diabetik kontrol ve eşlik eden başka sistemik hastalıklar vardır. Tüm hastalarda, hastamızda olduğu gibi akut gelişen yoğun bir iskemi olayı başlatır ve eğer hızla tedaviye başlanmazsa hızla her iki gözde çok yaygın neovaskülarizasyonlar gelişip sekonder komplikasyonlarlar görme kaybı ile sonuçlanabilir.
Comments