top of page

Fibrovascular Pigment Epithelial Detachment


Fibrovacular Pigment Epithelial Detachment veya Neovascular PED :

Burada gördüğümüz PED diğerlerinden farklı özellikler sergiliyor; foveanın alt nazalinde düzgün ve keskin sınırlı bir kabarıklık olarak izlediğimiz PED e lezyonun foveal tarafında eksudasyonlar eşlik ediyor. Ayrıca lezyonun etrafında ince bir çizgi şeklinde kanama dikkati çekiyor. Bu her iki bulgu da bize PED e koroidal neovasküler membranın eşlik ettiğini gösteren bulgulardır.


Aynı hastanın Fundus Floroscein Angiography incelemesi: Anjiografinin erken evrelerinden itibaren PED in ortasından başlayan "Patchy" parçalı tarzda florosein dolumu olması koroid neovasküler membranı destekleyen bir bulgu, PED in etrafındaki retina altı-içi kanamayı FFA da daha açık görebiliyoruz. PED in etrafını çevreleyen bölgede geniş bir alanda gözlenen hiperfloresans ise bu bölgelerdeki yaygın retina pigment epitel hasarına bağlı, büyük ihtimalle bu bölgelerde sığ bir seröz dekolman var, bunun ayırımını yapabilmek için hastaya oct çekmemiz gerekli.


Fibrovascular PED OCT bulguları: Burada da retina pigment epitelinin Bruch membranında ayrılıp retina içine kabardığını gözlüyoruz fakat buradaki lezyon seröz PED den farklı, burada retina pigment epitelinin kabalaşmış ve düzensiz olduğunu gözlüyoruz. PED in hemen üzerinde retina içinde hiperreflektif bir bant dikkati çekiyor bunun retina içerisine olan protein içeriği yüksek sıvı akımına bağlı olduğunu düşünüyoruz. PED in nazal kısmında retina altında sıvı birikimi başlamış buradan seröz dekolman oluşacak. Son olarak PED in altında doğrudan koroid neovasküler membranı görüyoruz. PED in içinde, retina pigment epitel altında sıvaşık biçimde bütün lezyon boyunca devam eden hiperreflektif bir bant var bunun koroid neovasküler menbranın kendisi olduğunu düşünüyoruz.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page