top of page

Fibrous Proliferation / Pars Planitis


Intermediate Uveitis
Pars Planitis

Pars Planitis: Pars planit orta üveitlerin bir alt grubu olup genellikle allta yatan bir sistemik hastalık belirtisi bulunamayan orta üveitler için kullanılan bir terimdir. Burada sunulan hasta, her iki gözde de hem ön kamerada hem de vitreusta hücre tespit edilen genç bayan hastadır. Renkli resimde de görüldüğü gibi arka kutupta vitreusta serbest yüzen "snowball" birikintiler var. Bunların vitreusta biriken enflamatuar hücrelerin birikimi olduğu düşünülmektedir. Fakat bu hastada ek olarak optik diskten çıkıp dört kadrana yayılan ve retinaya sıkıca yapışık olduğu izlenimi veren (retinada yapıştığı bölgelerde çekinti yapmış buralarda retinada çizgilenmeler izleniyor) bir membran yapısı izleniyor. Biz aslında pars planitlerde pars planada fibrovasküler proliferesyon olmasına alışkınız, "snowbanking", hatta pars planit tanısı koymada en önemli bulgulardan birisidir fakat böyle her iki gözde birden! arka katupta proliferasyon gelişmesi oldukça nadirdir.


intermediate uveitis
Pars Planitis

Aynı hastanın aynı gözünün anjiografik incelemesi arteriovenöz faz; beyaz oklarla gösterilen bölgelerde aktif vaskülit görünümü var. Dikkat edilirse bu işaretli bölgelerdeki damar duvarları yamalı tarzda boya tutuyor. Aynı zamanda bu bölgelerden retina içine yoğun florosein sızıntısı oluyor. Mavi oklar ise florosein ile boyanmış membran yapısını göstermekte. Sarı ok pars planit için tipik bir bulgu olan kistoid maküla ödemine ait "petaloid pattern" florosein sızıntısa işaret ediyor. Dikkat edilirse renkli resimde yer alan snowball opasiteler burada seçilemiyor veya bir miktar gölgelenme etkisi yaparak o bölgede hipofloresansa yol açıyor.


intermediate uveitis
Pars Planitis

Bu görüntü ise aynı hastanın diğer gözünü göstermekte. Bu gözde kistoid maküler ödem daha belirgin (sarı okla gösterildi) Aktif vaskülit odakları damar duvarında yamalı tarzda boyanma, florosein sızıntısı, beyaz oklarla gösterildi. Mavi oklarla papilladan çıkan membran yapısı işaretlendi, fakat bu gözdeki membranın diğer gözdeki membrandan farkı alt temporale uzanan ucunda vitreusa doğru uzanan "bulb" lar izlenmesi. Bunun nedeninin membranın vasküler parçası ile vitresta, membran üzerinde oturmuş durumda olan snowball opasitelerin etkileşime girmesi olduğu düşünülebilir. Yani bu bölgede enflamatuar etkileşimler yoğun olarak devam etmektedir.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page