top of page

Disorganization of Retinal Inner Layers (DRIL)


Retinal vascular diseases
Disorganization of Retinal Inner Layers (DRIL)

Disorganization of retinal inner layers (DRILs): OCT incelemelerinde retina katlarının organizasyonun bozulduğunu gösteren bir bulgudur. Aslında diabetik retinopatiye özgü bir bulgu değildir. Pek çok başka hastalıkta da gözlenebilmektedir; bunlar arasında, retina ven tıkanıklıkları üveite bağlı maküla ödemi, travmatik maküla ödemleri sayılabilir. Fakat en çok diabetik retinopatinin çeşitli evrelerinde gözlenmekte ve incelenmektedir.

Tanımsal olarak; retina yapısal özelliklerinin bozulmasına bağlı olarak ganglion hücre tabakasının, iç plexiform tabakanın, iç nükleer tabakanın ve dış plexiform tabakanın ve bunların sınırlarının birbirlerinden ayırt edilemeyecek şekilde karışması, yapısal düzenlerinin bozulmasıdır.

Bugüne kadar diabetik retinopati prognozunun belirlenmesi amacı ile pek çok belirteç araştırılmış, çeşitli ilişkiler kurulmaya çalışılmıştır. DRIL bulgusu da bu belirteçlerden birisidir ve prognoz ile ilişkisini araştıran pek çok yayın basit bir literatür araştırması ile bulunabilir.

DRIL bulgusunu açıklamak için bu seçilen resim bir miktar karışık olmakla birlikte eşlik eden pek çok bulgunun mevcut olması nedeni ile özellikle tanımlayıcı olacağı kanaatine varılmıştır.

Resmi ikiye bölen vertikal yeşil çizginin her iki tarafında yer alan yaklaşık 200 mikronluk retina parçasında tanımladığımız DRIL bulgularının olduğu görülebilmektedir. Bu bölgede ISOS sandı kaybolmuştur, ELM (kırmızı ok) yukarı çekilmiş ve dekole bir alanı sınırlamaktadır. Bunun üzerinde yer alan katlarda ise artık nükleer tabakalar veya plexiform tabakalar ayırt edilememektedir. Resimde yer alan mor renkli oklar "hiperreflektif spotları" göstermekte, bunlar bize olayın akut evresinde olduğumuzu, bölgede halen gelişen değişikliklere sekonder enflamatuar yanıtın devam etmekte olduğunu göstermekte. Bunlardan ayırt edilebilmesi için ise retina içinde yer alan eksudalar yeşil oklarla işaretlendi. Dikkat edilirse eksudalar yüksek yansıtıcılığa sahip olduğu için arkalarında koroide doğru uzanan bir hiporeflektif gölge-çizgi bırakmaktadır. Sarı oklar dış nükleer tabakada gelişen sıvı birikimi sonucu kalınlaşmayı-ödemi göstermekte. Gene dikkatle incelenirse DRIL bölgesi dışında kalan retina bölgelerinde ISOS bandının, ELM tabakasının eksiksiz ve sağlıklı bir şekilde durduğunu görülecektir, bu bulgu da bize gördüğümüz maküla ödeminin çok kısa bir zaman dilimi içerisinde oluştuğu hakkında bir fikir verebilir.

Son olarak daha önce de yazımızda tanılanmış olan "enhanced internal reflectivity of the cyst" bulgusu hemen foveanın altında yer almaktadır. Karşılaştırma için iyi bir örnek fovea altında yer alan normal bir kist mavi okla işaretlendi, "enhanced internal reflectivity of the cyst" beyaz okla gösterildi. Karşılatırma ve bilgi için eski "Hyperreflective foci, dots, enhanced internal reflectivity of the cyst" yazımızı inceleyebilirsiniz.


Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page