top of page

Dehemoglobinized Sub-hyaloid Hemorrhage / Valsalva Retinopathy


white material accumulation in the macula
Dehemoglobinized Sub-hyaloid Hemorrhage

Best vitelliform distrofi ayırıcı tanısında yer alabilecek bir olgu.

Spontan gelişmiş, etyolojide valsalva retinopatisi olduğunu düşündüren bir hasta. Renkli resmin incelemesinde makülayı ve tüm foveayı kaplayan, retinadan kabarık, keskin sınırlı sarı-beyaz renkli bir lezyon izleniyor. Geri kalan retina bölgeleri ve damar yapıları normal olarak izleniyor. Lezyondan sızıntı olduğuna dair herhangi bir bulgu yok.


hypofluoroscent accumulation in the macula
Dehemoglobinized Sub-hyaloid Hemorrhage

Hastanın fundus florosein incelemesinde lezyonun tamamen hipofloresan olduğu, yoğun bir blokaja yol açtığı izleniyor. Lezyondan florosein sızıntısı yok. Retina ve damar yapıları tamamen normal izleniyor.

Hastanın oct incelemesi tanı koydurucu olabilir;


Bu kesitte retinanın üzerinde çok yoğun yansıtıcılıkta bir birikim olduğu izleniyor. Yansıtıcılık o kadar yüksek ki altındaki tabakalarda tamamen bir gölgelenme oluşmuş. Dikkat edilirse lezyon dışındaki retina bölgesi tamamen normal. Arka vitre dekolmanı oluşmuş, bu durumda bu kanama ya yapışık kalan subhyaloid bölgede veya internal limitan membran altında gelişmiş olabilir. OCT dikkatle incelenirse birikintinin üzerinde retina dokusu olmadığı açıkça görülebilir ve bu yolla da vitelliform birikintiden ayrılabilir.

Çeşitli nedenlerle vitreoretinal ara yüz seviyesinde gelişen kanamanın bir vitreus cebinde hapis olması nedeni oluşur. Erken dönemde kanamanın kendisini görüyorsak da kanamanın eskimesi ile zamanla bu biriken kanamanın pıhtılaştığını, seviye vermesini, zamanla kaybolmasını bekleyebiliriz. Bu kadar gecikmesi ve eritrositlerin dehemoglobinize olup böyle bir görüntü oluşması doğrusu nadir gördüğümüz bir bulgudur. Çünkü lezyonun doğal seyri, ya kendiliğinden be cebin vitreus içine açılarak vitreus içine hemorajinin boşalması ve buradan rezorbe olması veya yapılan YAG lazer veya vitrektomi müdahaleleri ile kanamanın boşaltılıp temizlenmesidir.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page