Nedeni bilinmeyen ve esas olarak RPE ve koriokapillarisin tutulduğu enflamatuar hastalık. Nedeni bilinmemesi, çoğu zaman çok agresif seyirli olması, çok değişik klinik tablolarla karşımıza çıkması nedeni ile çok incelenmiş, takip edilmiş ve araştırmalar ve yayınlarla çeşitli sınıflandırmalara tabii tutulmuş hastalık. Bu nedenle literatürde değişik isimlerle karşımıza çıkabilmektedir. Literatürde geçen isimlerini bir araya toplamak gerekirse: “peripapillary retinochoroiditis,” "peripapillary choroidal sclerosis", "helicoid peripapillary chorioretinal degeneration", "geographic helicoid peripapillary choroidopathy", "geographic choroiditis" "geographic choroidopathy" "geographic helicoid choroidopathy and serpiginous choroidopathy" hastalığın alt grupları ise; "macular helicoid chorioretinal degeneration" "macular serpiginous choroiditis" "ampiginous choroiditis" "relentless placoid chorioretinitis"
Bizde hastalığı burada üç ana gruba ayırarak inceleyeceğiz. İlk grup hastaların yaklaşık %80 ini oluşturan klasik tipte serpiginous choroiditis; bu grup hastada resimde de görüldüğü gibi peripapiller bölgeden başlayan gri veya sarımsı beyaz renkli lezyon yılankavi bir tarzda kıvrılarak optik diskten perifere doğru (her yöne olabilir) ilerler. Burada ilerleyişi tanımlayan "irregular serpentine fashion" ilerleme şekli değerlendirmeleri yayınlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Lezyon sınırları akut dönemde keskin olmayabilir, fakat akut dönem geçtikten sonra geriye koriokapillaris ve RPE atrofisine bağlı keskin sınırlı atrofik alanlar kalır, komplike olmadığı sürece lezyon bölgesinde hemoraji, eksuda, seröz dekolman beklenmez. Nüksler çoğunlukla lezyon kenarlarında başlar ilerlemeler de bu şekilde yeni ayaklar çıkararak devam eder. Lezyonların eskimesi ile bu alanlarda subretinal fibrozis ve pigment göçü oluşur.
Aynı hastanın fundus florosein anjiografi incelemesi. Anjiografinin erken döneminde peripapiller bölgeden başlayıp makülaya doğru uzanan lezyonun gövdesinin hipofloresan olduğu, kenarlarının ise hiperfloresan olduğu izleniyor. Anjiografinin ileri evrelerinde lezyonun tamamı hiperfloresan olacak. Lezyon kenarlarının erken dönemde hiperfloresan olması ve florosein sızıntısı olması aktivite belirtisi olarak görülür ve tedavi endikasyonu oluşturabilir.
Comments