top of page

Chorioretinitis Juxtapapillaris (Jensen Chorioretinitis)


Toxoplasma chorioretinitis
Jensen chorioretinitis

Jensen Chorioretinitis:

Ocular toxoplasmosis göz içinde en sık görülen enfeksiyöz enflamatuar hastalıklardandır. Çoğunlukla periferik retinada konjenital bir lezyonun yanından bir nüks enflamasyonun oluşması ile karşımıza çıkar, tanı hemen her zaman klinik olarak konur ve serolojik testlerle desteklenmeye çalışılır. Bazen göz içerisinde gelişen yoğun enflamatuar bulguların yanında optik disk ödemi de görülebilir.

Toxoplazma da optik disk tutulumu karşımıza ya "nöroretinitis" şeklinde ya "papillitis" şeklinde veya burada olduğu gibi "juxtapapillary chorioretinitis" şeklinde karşımıza çıkabilir.

Jensen tarafından ilk tanımlandığında tüberküloz ile ilişkili olduğu düşünülse de ardından gelen araştırmalarda bu klinik tablonun toxoplazma nedeni ile ortaya çıktığı histoplatolojik çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Bu hastada peripapiller bölgede pigmentli bir skar dokusu ve üzerinde epiretinal membranların olduğu gözlenmektedir. Lezyon ile ilişkili ödem veya eksuda, hemoraji izlenmiyor, optik disk hafif soluk görünümde.. Lezyon bölgesinden geçen ven etrafında kılıflanma izleniyor, optik diskten makülaya uzanan retina bölgesinde bir bölgede pigment birikimi ve RPE de görülen renk değişiklikleri bize enflamasyonun geçmiş akut evresinde bu bölgede yoğun bir enflamatuar reaksiyonun olduğunu anlatıyor. Lezyonda halen aktivite olup olmadığının araştırılması için yapılan fundus florosein incelemede;


Toxoplasma chorioretinis
Jensen chorioretinitis

Herhangi bir aktivasyon belirtisi izlenmiyor. Pigment birikimi olan bölgelerin hipofloresan olduğu, epiretinal membranların florosein tuttuğu ama sızıntı yapmadığı, ayrıca lezyon kenarlarından da florosein sızıntısı da olmadığını gözlüyoruz. Papillomaküler bölgede olmasını beklediğimiz retina pigment epitel hasarı bulgularının florosein anjiografide ortaya çıkmadığını, ve kılıflanma olan venin de anjiografide normal olarak izlendiğini gözlüyoruz. Bu bulgulara dayanarak sekel bir bulgu ile karşı karşıya olduğumuzu düşünebiliriz. Bu durumda hastaya tedavi başlamamız gerekmez sadece gerekli uyarılar ve düzenli takip yeterli olacaktır.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page