Capillary nonperfusion / capillary drop-out: Diabetik retinopatisi olan bir hasta. Sol taraftaki resimde anjiografinin arteriovenöz fazında arka kutupta yaygın mikroanevrizmalar izleniyor, bu görüntüde anevrizmalardan belirgin bir sızıntı olmuyor. Anevrizmaların yanı sıra aralarda çok sayıda intraretinal hemoraji ve capillary nonperfusion alanları izleniyor. Bunları kolaylıkla ayırt edebilmeniz için bazıları işaretlendi. Sarı ince çizgi ile işaretli alanlar capillary drop-out alanlarını ince beyaz oklar hemorajilerin bazılarını göstermektedir. Anijografinin arteriovenöz fazında retina kapillerlerinin dolması ve koroid floresansı ile birlikte normal bir zemin floresansı oluşur. İsaretli olmayan diğer alanlarda bu normal floresansı izliyebilirsiniz. Sarı işaretli alanlarda kapiller ağ olmadığı için buralar daha "KOYU" renkli izlenmektedir. Kanama olan bölgelerde ise kanamanın neden olduğu blokaj nedeni ile koroid florosansı da izlenemediği için bu noktalar (oklarla işaretlendi) "SİYAH" olarak izlenmektedir. Sağdaki resimde ise hastanın periferik retina görüntüsü izleniyor, burada bir hat üzerinde capillary nonperfusion alanı oluşmuş. (hattın rahat görülmesi sarı çizgi biraz geriye konuldu) Bu hattın gerisinde hiç kapiller dolaşım kalmamış. Geniş bir alanda yoğun bir iskemi var.
Her birinde patogenezde farklı unsurlar ön çıkmasına rağmen tüm vasküler hastalıklarda fundus florosein angiography de aradığımız ana noktalardan biri böyle bir iskeminin var olup olmadığıdır.
Uzun yıllardır yapılan çok sayıdaki araştırmaya rağmen diabetik retinopatide görülen retina kan akımı bozuklukları tam olarak anlaşılamamıştır. Çünkü normal retinanın kan akım regülasyonu çok sayıda hücre gurubunun dahil olduğu ve çok sayıda etkenin rol oynadığı kompleks bir mekanizmanıdr. Endothelial hücreler, perisitler, vasküler düz kas hücreleri, nöronlar (ganglion hücreler, bipolar, horizontal, and amacrine hücreler) ve glial hücreler (Muller, microglia, astrositler) sürekli iletişim halinde retinanın kan akımını düzenlemektedirler. Bu iletişimin bir noktada kopması birbirini besleyen mekanizmalar doğurmakta ve giderek akımın bozulmasına yol açmaktadır. Hatalı autoregulasyon, basınç yükselmesi ile birlikte endotel hücrelerinin hasar görmesine yola açabileceği gibi eritrosit bozuklukları veya bu bölgeye lökosit göçü de tıkanmalara yol açabilmektedir.
Bu hastalarda anjiografi ile iskemi saptandıktan sonra iskeminin yaygınlığı tespit edilerek tedaviye karar verilmektedir. Tespit edilen iskemik alanın genişliği genellikle disk alanı (DA) olarak ifade edilir ve bunun genişliği tüm retinaya oranlarak "ischemic index" saptanır. Bu oranlar ve ölçümler için eski ve yeni çok sayıda yöntem mevcuttur.
Aynı hastanın sağ gözü; soldaki resimde periferik retinada geniş bir alanda capillary nonperfusion bulgusu var, (sarı çizgi ile işaretli) buna bağlı olarak da NVE gelişmiş. (Mavi ok) Sağdaki resimde arteriovenöz evrede yoğun florosein sızıntısına yol açan neovascularisation izleniyor, (mavi ok) hemen bitişiğindeki capillary drop out alanı sarı çizgi ile işaretlendi.
Comments