top of page

Birdshot Retinochoroidopathy


Birdshot Retinochoroidopathy

50 yaşında erkek hasta, görme azalması yakınması ile geliyor. Hem ön kamerada hem de vitreusta hücre var, (Renkli Fundus Fotoğrafı bulanık) Papilla etrafından başlayıp perifere doğru yayılan derin yerleşimli, (retina damarlarına dikkat ediniz, damarlar lezyonların üzerinde kalıyor) sınırları belirgin olmayan, birbirinden bağımsız olarak saçılmış şekilde duran çok sayıda sarımsı beyaz lezyon izleniyor. Dikkat edilirse optik sinir sınırları da silik optik cup kaybolmuş, tabloya papillit bulguları da eklenmiş. Fovea santrali parlak beyaz (atrofik??) olmakla birlikte makülanın da ödemli olduğu izleniyor.


Birdshot Retinochoroidopathy

Aynı hastanın periferik retina görüntüsü, burada saçılmış birdshot lezyonları daha açık olarak görülüyor. Hastanın bu gözünde retina vaskülitine bağlı ven tıkanıklığı ve iskemiye sekonder neovaskülarizasyon da gelişmiş. Neovascularisation bölgesinde subhyaloid hemoraji ve altta çökmüş eski vitreus hemorajisi var. Beyaz ok tıkalı damarı mavi ok ise neovaskülarizasyon odağını gösteriyor. Bu hastaya medikal tedavi başlandıktan sonra iskemik retina bölgesine de laser tedavisi uygulandı.


Birdshot Retinochoroidopathy

Aynı hastanın medikal tedavi ile remisyona girdikten sonraki görünümü; vitreus bulanıklığı kaybolmuş, buradaki lezyonlar daha çok yamalar tarzında koriokapillaris atrofisi geliştiğini düşündürüyor.

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

✔️

Like
bottom of page