top of page

Berlin’s Edema


Blunt trauma commatio retina
Berlin’s Edema

Berlin's Edema; hem klinik bulgular olarak hem de patogenez olarak, bizim görmeye alışkın olduğumuz maküla ödemlerinden farklıklıklar gösterir. Bu hasta 3 gün kadar önce künt travmaya maruz kalmış ve travma sonrası da giderek görmesi azalmaya başlamış genç bir hasta. Anjiografide de görüldüğü gibi maküla bölgesinde, foveayı da içeren bir alanda floresein sızıntısı izleniyor fakat bu hiperfloresan alan köşeli tarzda ve neredeyse üçgen şeklinde bir alan. Papilla ve ondan çıkan damar yapıları ve retina tamamen normal olarak izleniyor. Retinanın başka bir bölgesinde hasar izlenmiyor.


Blunt trauma commatio retina
Berlin's edema

Aynı hastanın renkli fundus görünümü; dikkat edilirse anjiografide izlediğimiz üçgen alanı, renkli görüntüde de aynı bölgede belli belirsiz sarımsı bir opaklaşma olarak görmekteyiz. Fovea reflesi kaybolmuş, bu lezyon haricinde papilla, retina ve damar yapıları normal olarak izleniyor.

Berlin ödemi künt travmayı takiben oluşan akut travmatik bir makülopatidir, burada esas etkilenen dokular retina pigment epiteli (RPE) ve fotoreseptör tabakasıdır. Künt travma esnasında göz küresinde görülen esneme hareketinin etkisi ile retina dokuları zarar görmektedir. Travma etkisi ile kan retina barierinde bir bozulma olup olmadığı tartışmalı bir konudur. Bu nedenle biz anjiografide burada olduğu gibi köşeli, veya parçalı değişik bir hiperfloresans görürüz ve anjiografi bize etkilenen, hasarlı RPE alanını gösterir. Etkilenen alan, travmanın şiddeti ile doğru orantılıdır, ne kadar ağır travma o kadar geniş etkilenen alan görülür. Travmanın şiddeti etkilenen dokulardaki hasarın yoğunluğunu da etkilemektedir, eğer sadece RPE ve fotoreseptör dış segmentleri etkilendi ise genellikle görme kaybı olmadan bir kaç hafta içerisinde iyileşme görülebilir fakat fotoreseptör nükleer tabakası da hasar gördü ise bu durumda fotoreseptör atrofisi ile birlikte kalıcı görme azalması yaşanabilmektedir. Çoğunlukla kendi kendine iyileşen bir durum olduğu için tedavi verilip verilmemesi tartışmalıdır. Künt travma etkisi ile periferik retina yaşanan hasara "commatio retinae" makülada görülen hasara "Berlin's edema" adı verilmektedir.


1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

🗼

Like
bottom of page