top of page

Bear Tracks, choroidal folds, pattern dystrophy


pigmented lesions of the retina
bear tracks

Bear tracks, choroidal folds pattern dystrophy; tüm bu bulguların aynı hastada gelişmesi oldukça ilginç fakat bazen böyle hastalarla karşılaşıyoruz. Bu hasta tiroid hastalığı olduğunu belirtiyor ama ayrıntılı bilgi vermiyor ve tedavi de almıyor.

Hastanın sağ gözünde maküla üst temporalinde koyu kahverengi renkli, keskin sınırlı, yüzeyden kabarık olmayan çok sayıda pigmentli lezyon izleniyor. Daha önce tek bir lezyondan oluşan "Congenital hypertrophy of the retinal pigmented epithelium (CHRPE)" olgusu yayınlanmıştı. Congenital hypertrophy of the retinal pigmented epithelium (CHRPE) bir kaç şekilde karşımıza çıkabilir, gruplar halinde dizilmiş olan Congenital hypertrophy of the retinal pigmented epithelium (CHRPE) "grouped CHRPE" bear track olarak isimlendirilmektedir. Her ne kadar göz bulgusu olarak benign bir lezyon olsa da bazı sistemik hastalıklarla özellikle gastrointestinal sistem polipleri, Gardner's syndrome ile ilişkili olabilmektedir, hastaların bu yönde sistemik araştırmalarının yapılması gereklidir.

Bear track lezyonlarının olduğu bölgede retinada bazı çizgilenmeler dikkati çekmekte, renkli resimde bunları ayırt etmek güç olsa da anjiografide daha belirgin olarak izlenmektedir.


retinal anomalies
choroidal folds

Beyaz oklarla gösterilen bölgelerde koroidal katlantılar açık olarak izlenmekte ve perifere doğru da uzandıkları takip edilmektedir.

Koroidal katlantılar çoğunlukla horizontal eksende paralel olarak görülmelerine rağmen bu hastada da görüldüğü gibi vertikal, oblik veya irregüler görünümde de karşımıza çıkabilmektedir. Koroidal katlantılarda etyolojinin gösterilmesi önemlidir, orbita içi lezyonlar, kitleler çeşitli sistemik hastalıklar böyle görünümlere yol açabilmekte bunların ayırt edilmesi için gerekli tetkiklerin yapılması zorunlu olmaktadır. Bizim hastamızda ise tiroid orbitopati yi ayırt etmek için tetkikler istenmiştir. Etyolojide yer alabilecek tüm nedenler ekarte edildikten sonra "idiopatik" bir bulgu olarak nitelendirilebilir. Tek taraflı veya bilateral olabilir, zaman içerisinde klinik görünümü değişebilir. Bu hastada da koroidal katlantılar iki gözde de karşımıza çıktı:


herediter dystrophies of the retina
pattern dystrophy

Aslında bu gözdeki makülopatisi için danışılmış bir hasta, fakat sol gözünde de oklarla işaretlenen bölgelerde koroidal katlantılar izlenmekte. Fundus florosein angiografide koroidal katlantılar hipo-hiperfloresan çizgilenmeler olarak izlenmektedir, sızıntı olmaz, florosein göllenmez. Sekonder komplikasyon beklenmez, müdahale veya tedavi gerekmez, daha önce de belirtildiği gibi öncelikli olan etyolojinin ortaya çıkarılmasıdır.

Hastanın sol gözünde tipik bir pattern distrofi zemininde gelişmiş yaşa bağlı maküla dejenerasyonu izlenmektedir. Lezyondan sızıntı olmamaktadır, fovea santralinde bir ped ve üzerinde pigmentasyon olduğunu gösteren hipofloresan çizgilerin yanı sıra lezyon zemininde RPE atrofisi ile uyumlu yaygın pencere defektleri izlenmektedir.

OCT bulgusu olarak da koroidal foldları ayırt etmek olası..


differantial diagnosis from PED
choroidal folds

Üstteki resimde koroidal katlantılardan geçen kesitte RPE kıvrımlarının altında koriokapillaris ve normal koroid dokusunun bulunduğu izleniyor, (kırmızı işaretler) alttaki resimde ise geniş bir alanda retina pigment epiteli yerinden kalkmış, bir geniş PED oluşturmuş, altında berrak sıvı var ve onun altında da cetvelle çizilmiş gibi Bruch membranı izleniyor. (mavi çizgilerle gösterildi)

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page