top of page

BALAD


BALAD

Bacillary layer detachment (BALAD) pek çok hastalıkta görülebilen bir OCT bulgusudur. Burada ARMD ye bağlı gelişen bir olgu gösterilmekte olup serinin ilerleyen yazılarında inflamatuar nedenlere bağlı olarak gelişmiş bir olgu da sunulacaktır. Retinanın fotoreseptör seviyesinde kendi içinde ayrılarak bu bölgeye sıvı dolması ile oluşmaktadır.

Burada sunulan hastada olay oldukça eski olduğu için İSOS veya ELM tabakaları tam olarak izlenememektedir, akut vakalarda bunun tam olarak ayırımı mümkün olmaktadır.

Resimde beyaz ok ile gösterilen bölgede olaya neden olan choroid neovascular membrane atrofik olarak izleniyor. Mavi ok ile gösterilen tabaka ise RPE yapışık olarak kalan fotoreseptör tabakasını işaret etmektedir. Fotoreseptör tabakasını yerinden ayırmaya yetecek kadar güçlü olan etkiler bunu yapmak yerine fotoreseptörleri myoid zone dan itibaren ayırırsa böyle bir klinik tablo ile karşılaşmaktayız.

Kırmızı ok üstte kalan retina kısmını, sarı ok ise ayrılmadan geri kalan retina köprülerini (parçalarını) göstermektedir. Lezyonun temporal tarafında devam eden sığ dekolman koroid neovasküler membranın halen aktif olduğunun göstergesi olarak kabul edilebilir.

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page