Bu hastanın her iki gözünde; kimi peripapiller bölgeden başlayıp perifere doğru ilerleyen, kimi periferde izole olarak başlamış ama serpiginöz tarzda yayılan, kimi izole odaklar şeklinde seyreden, bazıları aktif (lezyon kenarlarında florosein sızıntısı var) bazıları inaktif (atrofik sızıntı yapmayan alanlar yer yer pigmentasyon almış) her çeşit ve her evrede lezyonu birlikte izliyoruz.
Böyle hem acute posterior multifocal placoid pigment epitheliopathy (APMPPE) hem de serpiginous choroidopathy özelliklerini gösterebilen çok nadir olgularda Ampiginous Choroiditis tanımı kullanılabilir. Bu olgular ayrıca "multifocal serpiginous choroiditis" ve "relentless placoid chorioretinitis" olarak da adlandırılmaktadır.
Bu hastada tablonun agresif seyrine rağmen foveanın kısmen korunduğu ve hastanın kısmen iyi bir görmesi olduğu dikkati çekmektedir.
Literatürde tipik bir APMPPE olarak başlayan ve takibinde serpiginöz korioretinopati özellikleri gösteren olgular da tanımlanmış olup aşağıda sunulan hasta da bu gruba bir örnek teşkil edebilir.
Resimde görüldüğü gibi her iki gözde arka kutupta birbirinden ayrı odaklar halinde izlenen atrofik, sızıntı yapmayan lezyonlar izlenmekte. Fakat benzer lezyonların periferik retinaya da uzandığı ve çok sayıda lezyonun bir araya gelip kümeleştiği yer yer serpentin karakter gösterdiği izleniyor.
Comments