top of page

Acute Idiopathic Maculopathy


Acute Idiopathic Maculopathy

Genç erkek hasta sağ gözde ani görme kaybı öyküsü ile başvurmuş bir kaç hafta önce üst solunum yolu enfeksiyon öyküsü var. Fundus muayenesinde tüm makülayı kaplayan seröz elevasyon izleniyor, (Siyah ok) dikkat çeken bir bulgu olarak zaten kabarmış olan retina üzerinde düzgün ve keskin sınırlı ikinci bir kabarıklık var (beyaz ok) pigment epitel dekolmanı olduğu izlenimi veriyor.



Acute Idiopathic Maculopathy

Fundus florosein angiographic incelemede gerçekten makülada geniş bir alanda seröz dekolman ile uyumlu floresein sızıntısı ve göllenmesi görülüyor (siyah ok) ve bu lezyona ek olarak düzgün ve keskin sınırlı yuvarlak bir alanda ikinci bir florosein göllenmesi var, bu hali ile pigment epitel dekolmanı olması olası bir lezyon olarak karışımıza çıkıyor. Bu kadar erken yaşta (22y) makülada böyle bir lezyonun akut olarak ortaya çıkması oldukça sıradışı...


BALAD

Hastanın OCT incelemesinde ise daha sıra dışı bulgularla karşılaşmaktayız. OCT kesitinde kırmızı çizgi ile işaretlenen bölgeye kadar olan retina dokularında her şey normal olarak izleniyor, RPE, ISOS, ELM nükleer ve plexiform tabakalar normal. Lezyon bölgesinde ise ISOS ve ELM kaybolmuş, yan yana duran üç kabarıklık bölgesi bölgesi görülüyor. Bunlardan beyaz okla işaretlenen bölgenin seröz dekolmanla uyumlu olduğunu retina pigment epiteli üzerinde izlenen düzensizlik ve birikintilerin dökülen fotorestör hücre kalıntıları olduğunu düşünebiliriz. Siyak oklarla işaretlenen iki elevasyon bölgesinden küçük olanının altında biriken sıvının yüksek yansıtıcılık gösterdiğini ve bu sıvının yüksek protein içerikli enflamatuar karakterli olduğunu düşünebiliriz. Gene kırmızı çizgiden itibaren fotoreseptör tabakası takip edilirse lezyon bölgesinde fotoreseptörlerin myoid zone dan itibaren ayrılmaya başladığını düşünebiliriz. Myoid zone dan itibaren ikiye ayrılan fotoreseptör tabakasının alt yarısı retina pigment epiteline yapışık kalmıştır, kabarıklığın tavanını oluşturan bölgede izlenen yüksek yansıtıcılıklı band oluşumu da fotoreseptörlerin kalan yarısını göstermektedir. Bu bulgu "Basillary layer detachment" "BALAD" bulgusu olarak tanımlanmış olup başka pek çok hastalıkta da karışımıza çıkmaktadır.

Tüm lezyon alanında RPE tabakasının hasarlı ve kabalaşmış olduğu, bazı alanlarda Bruch membranından ayrılma eğilimi gösterdiği ve tam lezyon bölgesinde koroid kalınlığının belirgin olarak artmış olduğu dikkati çekmektedir.

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page